שירבוטים– עמוד מתעדכן.
|
||||||
עמוד שירבוטים הוא כמחברת כתיבה, יש כתובים שעולים לכתובה יחידנית ומוסרים מהעמוד ויש כאלה שלא, יש כתובים שנשארים גם לחודש הבא. יש כתובים שהועלו ככתובה שלמה ורק חלק מהם נשארים כארוע מתמשך. |
עליות במחירי הנדל"ן – אם תוזיל את מחירי הדירות כדי לעשות תיקון, הדבר יפגע בכולם לא רק במשקיעים– ולכן הפתרון הוא העלאת שכר– היעד הוא משהו כמו 125 משכורות מינימום לקנות דירה שהיא בין ממוצעת למינימום.
מדברים על הרבה על הנדל"ן גם בגלל תוכניתו של אמסטרדמסקי.
בעיית מחירי הנדלן נובעת משתי סיבות עקריות:
סטן פישר שהוריד את הריבית.
אי הצמדת מחירי הנדל"ן למדד יוקר המחיה ומשכך אי הצמדת השכר לעליות מחירי הנדלן.
במדינות העולם נהוג למדוד את מחירי הנדל"ן בכמה משכורות ממוצעות ניתן לקנות דירה במחיר ממוצע.
נגיד היום דירה ממוצעת מחירה 2 מליון ושכר ממוצע 10 אלף אז במאתיים משכורות ממוצעות ניתן לקנות ביית ממוצע.
לגבי שכר מינימום, הדירות הכי זולות בשוק שזה לא איזו דירה בהתנחלות פה ושם, הכוונה בערים גם עיירות פיתוח, בערך 1.2 מליון ומשכורת מינימום 6 אלף, גם כן 200 משכורת.
לפני משבר 2008 אני קניתי דירה בראש העין החדשה ב- 500 אלף שקל בערך ושכר המינימום היה 4 אלף שקל בערך. משהו כמו 125 משכורות מינימום לדירה שהיתה בין ממוצעת למינימום.
אם תוזיל את מחירי הדירות כדי לעשות תיקון, הדבר יפגע בכולם לא רק במשקיעים או בבנקים גם בנוטלי המשכנתאות במיוחד אלה שלקחו מימון גבוה שהמשכנתא היא כשבעים אחוז מערך הבית, וכמובן משבר אשראי בבנקים שיפגע בכולנו לא רק בבנק.
ולכן הפתרון הוא העלאת שכר. איטית מתמשכת עד שנחזור לפחות למספרים האלה בשלב ראשון. של בערך 120 משכורות מינימום לקניית בית בישראל לאחר אלפיים שנות גלות.
כי באותה עת בברלין נדרשו כחמישים משכורות לקנות בית ובשבדיא ארבעים משכורות.
יגידו המלעיזים חלומות באספמיא. אוטופיא.
אז אני אגיד להם דבר פשוט, היינו שם ומצבנו לא היה רע. מבחינת חוזקה כלכלית של היישות הציונית.
אני ציונית גם אבותי שבכו אלפיים שנה לשוב לציון. גם השמאלני שאומר לפני שהוא שובר את הכוס - אם אשכחך ירושלים תשכח ימיני ושובר את הכוס...
השבוע כשביבי חתם בספר האורחים של הבית הלבן, שמתי לב לשני דברים.
ביבי שמאלני, הוא כותב ביד שמאל. וביבי מקפיד לחתום עם העט שהוא הביא עימו.
תחבורה עממית ימית פנים ארצית, מראש הנקרה ועד אשקלון:כמו הרכבת שאתה בא לתחנה מפעיל את הרבקו עולה לרכבת ויורד בתחנת ההגנה ומשם אוטובוס לתקווה. אותו הדבר רק שהתחנה תהיה בחוף הים והאוטובוס יהיה סירהבוס.
אני חשבתי על הדבר.
כמו הרכבת שאתה בא לתחנה מפעיל את הרבקו עולה לרכבת ויורד בתחנת ההגנה ומשם אוטובוס לתקווה.
אותו הדבר רק שהתחנה תהיה בחוף הים והאוטובוס יהיה סירהבוס מאכזיב ועד אשקלון, יכול אדם מנהריה לעלות בחוף נהריה ולרדת בנמל תל אביב וללכת להופעה בהנגר 11 ובאותה דרך חזרה הביתה.. ברור שהנסיעה תהיה יותר מהירה..
בהמשך זה יכול להיות ממצרים ועד לבנון..